Mag je huisdieren houden in een huurwoning?

14 april 2025
 | Aansprakelijkheid, Contracten, Huur
Hond komt tevoorschijn uit verhuisdoos in woonkamer van huurwoning

Mag een verhuurder huisdieren verbieden? Veel huurders worstelen met deze vraag. Sinds de invoering van het Vlaams Woninghuurdecreet op 1 januari 2019 mag een verhuurder niet zomaar een algemeen huisdierenverbod opleggen, tenzij er een gegronde reden is. Maar zijn er uitzonderingen? En welke verantwoordelijkheden heb je als huurder? In deze blog geeft Lexora Advocaten je duidelijkheid over de rechten en plichten van zowel huurders als verhuurders.

Wat mag je verwachten in deze blog?

  1. Wat zegt de wet over huisdieren in huurwoningen?
  2. Mag een verhuurder huisdieren verbieden?
  3. Verantwoordelijkheden van de huurder
  4. Wat als er schade of overlast is?
  5. Wat te doen bij conflicten?

Wat zegt de wet over huisdieren in huurwoningen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de huurwetgeving in Vlaanderen en Wallonië niets specifieks bepaalt over huisdieren. Er staat dus niet expliciet in de wet dat een huurder een huisdier mag houden, maar evenmin dat een verhuurder dit mag verbieden.

Een algemeen verbod op huisdieren wordt door de rechtbanken wel vaak als ongeldig gezien, omdat dit in strijd is met jouw recht op privéleven.

In Brussel ligt dit anders: daar is het niet toegestaan om in het huurcontract een algemeen verbod op huisdieren op te nemen. Wel mag de verhuurder voorwaarden stellen, zoals dat het dier geen overlast mag veroorzaken of agressief gedrag mag vertonen. Daarnaast kan ook een beperking worden opgelegd aan het aantal dieren of diersoorten, mits dit redelijk is.

Kortom, in principe mag je je kat of hond houden wanneer je een woning huurt, tenzij er redelijke beperkingen gelden.

Wanneer mag een verhuurder toch beperkingen opleggen?

Hoewel een algemeen verbod niet geldig is in Vlaanderen, mag een verhuurder wel bepaalde beperkingen opleggen als hij daar een geldige reden voor heeft.

  • Schade aan de woning: zoals kapotgebeten deuren of krassen op de vloer.
  • Overlast voor buren: bijvoorbeeld door blaffende honden of geurhinder.
  • Gevaar voor anderen: denk maar aan agressieve honden in een appartementsgebouw.

Daarnaast kan in het mede-eigendomsreglement van een appartementsgebouw een bepaling staan dat het verboden is honden, katten en andere huisdieren te houden in het appartementsgebouw waarbinnen je eigenaar bent. Kijk dit goed na. Wil je een huisdier? Ga dan – om discussies te vermijden – op zoek naar een ander pand. Een uitzondering geldt voor assistentiehonden. Volgens de wet mogen deze nergens geweigerd worden.

Verantwoordelijkheden van de huurder

Als huurder ben je verantwoordelijk voor je huisdier en moet je ervoor zorgen dat:

✔️ het dier geen schade aan de woning toebrengt.

✔️ er geen overlast is voor de buren.

✔️ de gemeenschappelijke regels (bijvoorbeeld in een appartementsgebouw) gerespecteerd worden.

Indien een dier herhaaldelijk overlast veroorzaakt of schade berokkent, mag de verhuurder ingrijpen en eventueel naar de vrederechter stappen.

Wat als er schade of overlast is?

Indien een huisdier schade veroorzaakt, mag de verhuurder de veroorzaakte schade aftrekken van de huurwaarborg.

Bij ernstige overlast kan de verhuurder een gerechtelijke procedure opstarten om de huurder te verplichten het huisdier weg te doen of zelfs de huurovereenkomst te laten ontbinden. Maar wat valt eigenlijk onder normale slijtage aan een huurwoning? Lees er meer over in mijn blog over normale slijtage.

Wat te doen bij conflicten?

Indien er een conflict ontstaat over huisdieren in een huurwoning, is het aangeraden om eerst in dialoog te gaan. Als dat niet lukt, helpt juridisch advies om de situatie correct in te schatten. Twijfel je of je een advocaat moet inschakelen? Lees Wanneer advocaat nodig bij huurgeschil?

Heb je een juridisch geschil over huisdieren in een huurwoning? Lexora Advocaten staat voor je klaar in het kantoor in Antwerpen. Consultaties in Beveren en Verrebroek zijn ook mogelijk.

✅ Persoonlijk advies op maat

✅ Ervaren in huurrecht en conflictoplossing

✅ Snel en professioneel geholpen

Neem contact op voor een persoonlijk consult.

Gerelateerde artikels

Mitella-arm draagband, gebruikt ter ondersteuning bij letselschade na een verkeersongeval - juridische hulp door advocatenkantoor Lexora

Schadevergoeding na een verkeersongeval: waar heb je recht op? Na een verkeersongeval zit je vaak met vragen over aansprakelijkheid en schadevergoeding. In deze blog legt Advocatenkantoor Lexora uit welke kosten je kan verhalen. Je ontdekt hoe je de aansprakelijkheid aantoont, wat te doen als de verzekering moeilijk doet en wanneer je best een advocaat inschakelt. Met mijn hulp krijg je waar je recht op hebt.

20 maart 2025
 | Aansprakelijkheid, Verkeer
Twee automobilisten discussiëren naast hun beschadigde voertuigen na een verkeersongeval

Bij een verkeersongeval is het belangrijk om te weten wie aansprakelijk is voor de schade. In deze blog bespreek ik de verschillende factoren die bepalen wie verantwoordelijk is bij een ongeluk, de wetgeving rond aansprakelijkheid en hoe je schadevergoeding kunt aanvragen. Ontdek alles over de rechten en plichten van betrokken partijen en hoe je jouw belangen kunt beschermen.

27 februari 2025
 | Aansprakelijkheid, Verkeer
IMG_0447

Wat als de verzekeraar je schadevergoeding te laag inschat? Ze proberen vaak kosten te beperken, waardoor je niet krijgt waar je recht op hebt. In deze blog ontdek je hoe je een eerlijke schadevergoeding kunt afdwingen en waarom juridische en medische expertise cruciaal zijn.

8 februari 2025
 | Contracten, Verkeer
Rechtshamer met eurobiljetten - symbool voor advocaatkosten en juridische uitgaven

Benieuwd naar de kosten van een advocaat? In deze blog ontdek je welke factoren de prijs bepalen en geeft Advocatenkantoor Lexora je tips om betaalbare juridische hulp te vinden. We bespreken waarom ik een slimme keuze ben. Lees verder een maak een weloverwogen beslissing.

1 februari 2025
 | Contracten
Huis met sleutel als symbool voor een juridisch correct huurcontract in België

Een huurcontract opstellen in België? Dan moet je rekening houden met een aantal verplichte clausules. In deze blog ontdek je welke elementen essentieel zijn om om je huurcontract rechtsgeldig te maken en hoe je juridische problemen voorkomt. We bespreken de identiteit van de (ver)huurder, huurprijs, waarborg en de staat van het pand. Welke clausules zijn nuttig en wat zijn de gevolgen van een onvolledig contract? Wil je een correct en waterdicht huurcontract opstellen? Lees hier alles wat je moet weten.

11 december 2024
 | Huur
De ondertekening van een huurcontract, waarna registratie vereist is in België

Ontdek alles over de verplichte registratie van huurcontracten in België. Lees waarom registreren belangrijk is, hoe het werkt, en de gevolgen van niet-registratie voor zowel huurder als verhuurder.

2 december 2024
 | Contracten, Huur