Wat je in deze blog leest:
✔️ De rol van aansprakelijkheid bij een verkeersongeval
✔️ Wat te doen als de tegenpartij niet toegeeft dat hij of zij schuldig is
✔️ Hoe bewijs je de schuld van de andere partij?
✔️ De voordelen van een advocaat rechtsbijstand bij discussie over aansprakelijkheid
Wie is aansprakelijk na een verkeersongeval?
Na een verkeersongeval is een van de belangrijkste vragen: Wie is er schuldig? Dit bepaalt namelijk wie de schade moet vergoeden. In België is de schuldvraag vaak niet altijd even duidelijk. Soms is het simpel, maar in veel gevallen is er discussie over de aansprakelijkheid bij het verkeersongeval. In deze blog bespreekt Lexora advocaten wat je moet doen als je te maken hebt met een situatie waar de schuld niet vanzelfsprekend is.
1. De basis van aansprakelijkheid bij een verkeersongeval
De aansprakelijkheid wordt meestal bepaald door wie de verkeersregels heeft overtreden. De partij die de verkeersregels niet naleefde, is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de schade. Denk hierbij aan:
• snelheidsovertredingen
• door rood licht rijden
• geen voorrang geven
In België geldt het principe van objectieve aansprakelijkheid – ook wel de foutloze aansprakelijkheid genoemd – voor sommige situaties, zoals bij een ongeval met een voetganger of fietser. Deze zwakke weggebruikers krijgen steeds een vergoeding voor hun lichamelijke schade en beschadiging van kledij.
Als een zwakke weggebruiker bij een ongeval is betrokken, maakt het dus niet wie het ongeluk veroorzaakte. De vraag wie in fout is, is hier niet aan de orde. De zwakke weggebruiker wordt sowieso vergoed, ook wanneer deze zelf de overtreding beging. Bij overmacht – bijvoorbeeld als een voetganger plots de snelweg oversteekt – kan de vergoeding beperkt of geweigerd worden.
Als de andere partij volledig in fout is, moet zijn aansprakelijkheidsverzekering de volledige schade vergoeden, inclusief materiële schade.
2. Wat als de tegenpartij de schuld ontkent?
Soms komt het voor dat de andere partij de schuld ontkent of zichzelf niet verantwoordelijk houdt voor het ongeluk. In zo’n geval is het belangrijk om bewijs te verzamelen om je aansprakelijkheid bij het verkeersongeval aan te tonen. Bewijs kan bestaan uit:
• getuigenverklaringen
• foto’s van de schade
• verkeerscamera’s of politieverslagen
Het inschakelen van een advocaat rechtsbijstand helpt je hierbij. Ik zorg ervoor dat het bewijs correct wordt verzameld en dat je claim wordt ondersteund.
3. De voordelen van een advocaat rechtsbijstand
Als je rechtsbijstand hebt, kan je vaak gebruik maken van de juridische expertise van een advocaat. Dit is vooral belangrijk bij een conflict is over de aansprakelijkheid. Een advocaat gespecialiseerd in verkeersongevallen:
✅ helpt bij het verzamelen van bewijs
✅ ondersteunt in gesprekken met de verzekering
✅ zet juridische stappen als er een rechtszaak nodig is
Advocatenkantoor Lexora biedt ondersteuning bij dit soort gevallen, zodat je zeker weet dat je recht wordt gedaan. Je wordt ontvangen in ons kantoor in Antwerpen, consultaties zijn ook mogelijk in Beveren en Verrebroek.
4. Wat te doen als de verzekeraar zich niet aan de afspraken houdt?
Verzekeraars doen soms moeilijk over wie aansprakelijk is en de hoogte van de vergoeding. Als je merkt dat de verzekeraar niet akkoord gaat met je claim, kan een advocaat je helpen om de situatie op te lossen. De objectiviteitsclausule in je rechtsbijstandsverzekering geeft je het recht om een advocaat van je keuze in te schakelen, zelfs als je verzekering liever een andere advocaat aanstelt.
Wil je meer weten over hoe verzekeringen omgaan met aansprakelijkheid? Raadpleeg de officiële website van Assuralia voor algemene info over schadeclaims en rechtsbijstand.
👉 Heb je een geschil over aansprakelijkheid? Neem contact op!