Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval?

27 februari 2025
 | Aansprakelijkheid, Verkeer
Twee automobilisten discussiëren naast hun beschadigde voertuigen na een verkeersongeval

Wat je in deze blog leest:

✔️ De rol van aansprakelijkheid bij een verkeersongeval

✔️ Wat te doen als de tegenpartij niet toegeeft dat hij of zij schuldig is

✔️ Hoe bewijs je de schuld van de andere partij?

✔️ De voordelen van een advocaat rechtsbijstand bij discussie over aansprakelijkheid

Wie is aansprakelijk na een verkeersongeval?

Na een verkeersongeval is een van de belangrijkste vragen: Wie is er schuldig? Dit bepaalt namelijk wie de schade moet vergoeden. In België is de schuldvraag vaak niet altijd even duidelijk. Soms is het simpel, maar in veel gevallen is er discussie over de aansprakelijkheid bij het verkeersongeval. In deze blog bespreekt Lexora advocaten wat je moet doen als je te maken hebt met een situatie waar de schuld niet vanzelfsprekend is.

1. De basis van aansprakelijkheid bij een verkeersongeval

De aansprakelijkheid wordt meestal bepaald door wie de verkeersregels heeft overtreden. De partij die de verkeersregels niet naleefde, is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de schade. Denk hierbij aan:

snelheidsovertredingen

door rood licht rijden

geen voorrang geven

In België geldt het principe van objectieve aansprakelijkheid – ook wel de foutloze aansprakelijkheid genoemd – voor sommige situaties, zoals bij een ongeval met een voetganger of fietser. Deze zwakke weggebruikers krijgen steeds een vergoeding voor hun lichamelijke schade en beschadiging van kledij.

Als een zwakke weggebruiker bij een ongeval is betrokken, maakt het dus niet wie het ongeluk veroorzaakte. De vraag wie in fout is, is hier niet aan de orde. De zwakke weggebruiker wordt sowieso vergoed, ook wanneer deze zelf de overtreding beging. Bij overmacht – bijvoorbeeld als een voetganger plots de snelweg oversteekt – kan de vergoeding beperkt of geweigerd worden.

Als de andere partij volledig in fout is, moet zijn aansprakelijkheidsverzekering de volledige schade vergoeden, inclusief materiële schade.

2. Wat als de tegenpartij de schuld ontkent?

Soms komt het voor dat de andere partij de schuld ontkent of zichzelf niet verantwoordelijk houdt voor het ongeluk. In zo’n geval is het belangrijk om bewijs te verzamelen om je aansprakelijkheid bij het verkeersongeval aan te tonen. Bewijs kan bestaan uit:

getuigenverklaringen

foto’s van de schade

verkeerscamera’s of politieverslagen

Het inschakelen van een advocaat rechtsbijstand helpt je hierbij. Ik zorg ervoor dat het bewijs correct wordt verzameld en dat je claim wordt ondersteund.

3. De voordelen van een advocaat rechtsbijstand

Als je rechtsbijstand hebt, kan je vaak gebruik maken van de juridische expertise van een advocaat. Dit is vooral belangrijk bij een conflict is over de aansprakelijkheid. Een advocaat gespecialiseerd in verkeersongevallen:

✅ helpt bij het verzamelen van bewijs

✅ ondersteunt in gesprekken met de verzekering

✅ zet juridische stappen als er een rechtszaak nodig is

Advocatenkantoor Lexora biedt ondersteuning bij dit soort gevallen, zodat je zeker weet dat je recht wordt gedaan. Je wordt ontvangen in ons kantoor in Antwerpen, consultaties zijn ook mogelijk in Beveren en Verrebroek.

4. Wat te doen als de verzekeraar zich niet aan de afspraken houdt?

Verzekeraars doen soms moeilijk over wie aansprakelijk is en de hoogte van de vergoeding. Als je merkt dat de verzekeraar niet akkoord gaat met je claim, kan een advocaat je helpen om de situatie op te lossen. De objectiviteitsclausule in je rechtsbijstandsverzekering geeft je het recht om een advocaat van je keuze in te schakelen, zelfs als je verzekering liever een andere advocaat aanstelt.

Wil je meer weten over hoe verzekeringen omgaan met aansprakelijkheid? Raadpleeg de officiële website van Assuralia voor algemene info over schadeclaims en rechtsbijstand.

👉 Heb je een geschil over aansprakelijkheid? Neem contact op!

Gerelateerde artikels

Hond komt tevoorschijn uit verhuisdoos in woonkamer van huurwoning

Mag een verhuurder huisdieren verbieden? Deze blog legt uit wat de wet zegt over huisdieren in een huurwoning, welke uitzonderingen mogelijk zijn en welke verantwoordelijkheden je als huurder hebt. Ontdek ook wat je kunt doen bij schade, overlast of conflicten met je verhuurder.

14 april 2025
 | Aansprakelijkheid, Contracten, Huur
Mitella-arm draagband, gebruikt ter ondersteuning bij letselschade na een verkeersongeval - juridische hulp door advocatenkantoor Lexora

Schadevergoeding na een verkeersongeval: waar heb je recht op? Na een verkeersongeval zit je vaak met vragen over aansprakelijkheid en schadevergoeding. In deze blog legt Advocatenkantoor Lexora uit welke kosten je kan verhalen. Je ontdekt hoe je de aansprakelijkheid aantoont, wat te doen als de verzekering moeilijk doet en wanneer je best een advocaat inschakelt. Met mijn hulp krijg je waar je recht op hebt.

20 maart 2025
 | Aansprakelijkheid, Verkeer
IMG_0447

Wat als de verzekeraar je schadevergoeding te laag inschat? Ze proberen vaak kosten te beperken, waardoor je niet krijgt waar je recht op hebt. In deze blog ontdek je hoe je een eerlijke schadevergoeding kunt afdwingen en waarom juridische en medische expertise cruciaal zijn.

8 februari 2025
 | Contracten, Verkeer
Man met halskraag bespreekt schadevergoeding met een advocate na een ongeval

Je hebt een ongeval gehad en hebt schade, maar wat volgt er daarna? Hoe zorg jij ervoor dat je een volledige schadevergoeding na ongeval kan verkrijgen? Lees er meer over in ons artikel.

22 november 2024
 | Verkeer
Schade verhalen na een verkeersongeval? Ontvang juridische hulp van Draagkracht in Antwerpen, Beveren en Verrebroek

Ben je betrokken bij een verkeersongeval en heb je schade? Het kan overweldigend zijn, maar er zijn praktische stappen die je kunt nemen om je rechten te beschermen. Van het verzamelen van bewijs tot het indienen van aangifte bij je verzekeraar, het is cruciaal om goed voorbereid te zijn. Wist je dat een Europees aanrijdingsformulier en foto's van het ongeval essentieel kunnen zijn? En als je gewond bent, is het belangrijk om medische attesten te verkrijgen. Ontdek meer tips en zorg ervoor dat je goed omgaat met deze moeilijke situatie!

16 oktober 2024
 | Verkeer
Bestuurders vullen samen het Europees aanrijdingsformulier in.

Ben je betrokken geweest bij een verkeersongeval en weet je niet goed hoe je het aanrijdingsformulier moet invullen? Geen zorgen! In ons artikel geven we je handige tips en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke informatie correct invult. Van het noteren van getuigen tot het maken van een schets, wij helpen je stap voor stap door het proces. Lees verder en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent!

10 oktober 2024
 | Verkeer