Schade door bouwwerken bij de buren: wat kan je doen?

5 juni 2025
 | Aansprakelijkheid, Bouw, Contracten
Omgevallen kraan veroorzaakt schade aan dak van buurwoning - voorbeeld van burenhinder volgens Lexora Advocaten.

Schade door bouwwerken bij de buren is vervelend én vaak moeilijk te bewijzen. Plots zie je scheuren in je muur, heb je verzakkingen of waterschade … De werken gebeuren niet op jouw grond, maar jij zit wel met de gevolgen. Wat zijn je rechten? En hoe pak je het aan als je buur niet wil meewerken?

👉 In deze blog van Lexora Advocaten lees je hoe je schade herkent, aantoont en vergoed krijgt.

Inhoudstafel

      1. Wat is schade door bouwwerken bij de buren?
      2. Wie is verantwoordelijk voor de schade?
      3. Hoe bewijs je de schade?
      4. Wat als je buur niet meewerkt?
      5. Hoe kan je schade voorkomen?
      6. Juridisch advies nodig?

    Wanneer spreken we van schade door bouwwerken?

    Je merkt schade aan jouw woning sinds je buur begonnen is met verbouwingen of een nieuwbouwproject. Vaak voorkomende problemen zijn:

    •  scheuren in muren of plafonds
    • verzakkingen van oprit of funderingen
    • losgekomen tegels of pleisterwerk
    • geluidsoverlast of trillingen
    • vochtproblemen of waterinsijpeling

    Als die schade te linken is aan de werken, spreken we van schade door bouwwerken bij de buren.

    Wie is verantwoordelijk?

    De buur moet maatregelen nemen om schade aan naburige gebouwen te voorkomen. Dat wil zeggen: hij moet bij werken vermijden dat jij bovenmatige hinder of schade ondervindt. Wordt die plicht geschonden? Dan kan hij aansprakelijk gesteld worden. Soms is ook de aannemer of architect verantwoordelijk.

    Zelfs als de buur niets fout doet – maar er toch schade ontstaat door zijn werken – kan hij op basis van artikel 3.101 van het Burgerlijk Wetboek toch aansprakelijk zijn. Dat artikel zegt dat je geen abnormale hinder mag veroorzaken aan je buren.

    Hoe bewijs je de schade?

    Een plaatsbeschrijving vóór de start van de werken is de beste bescherming. Daarin wordt de staat van jouw woning gedetailleerd en duidelijk vastgelegd. Zo kan je nadien makkelijk aantonen welke schade nieuw is.

    Geen plaatsbeschrijving? Dan moet je snel handelen:

      • Neem foto’s en video’s van de schade
      • Noteer wanneer de schade ontstaan is
      • Laat een onafhankelijke expert langskomen
      • Neem contact op met een gespecialiseerde advocaat

       

      Bij Lexora Advocaten help ik je om het bewijs juridisch sluitend te maken en beoordeel ik of je kans maakt op een schadevergoeding.

      Wat als de buur niet wil meewerken?

      Niet elke buur is even inschikkelijk. Sommigen minimaliseren de schade of wijzen alle verantwoordelijkheid af. In zo’n geval kan je een:

      • verzoeningsprocedure aanvragen bij de vrederechter
      • voorlopige maatregel eisen, zoals een opschorting van de werken
      • gerechtelijke procedure starten voor schadevergoeding

      Lexora Advocaten begeleidt je stap voor stap tijdens het hele traject. Zo sta je er juridisch nooit alleen voor. Je kan bij Lexora terecht in het kantoor in Antwerpen. Er zijn ook consultatiemogelijkheden in Beveren en Verrebroek.

      Voorkomen is beter dan genezen

      Laat je zelf werken uitvoeren? Denk dan ook aan je buren. Communiceer duidelijk over je plannen. En een plaatsbeschrijving door een gerechtsdeurwaarder of deskundige voorkomt discussies. Zo bewijs je nadien dat je met de beste intenties aan het werk ging.

      Hulp nodig bij schade door bouwwerken bij de buren?

      Wacht niet tot het erger wordt. Hoe sneller je handelt, hoe sterker je staat. Bij Lexora Advocaten krijg je duidelijke antwoorden en daadkrachtige bijstand. Ik neem de tijd om je dossier grondig te bekijken.

      👉 Maak een afspraak voor een eerste consultatie

      Gerelateerde artikels

      Man drinkt bier tijdens het autorijden - voorbeeld van rijden onder invloed

      Wat riskeer je bij rijden onder invloed van alcohol of drugs?
      Deze blog zet de Belgische wetgeving helder uiteen. Lexora Advocaten licht toe wat de langetermijngevolgen zijn, wat er gebeurt bij een ongeval onder invloed en hoe gespecialiseerde juridische bijstand her verschil kan maken.

      21 mei 2025
       | Aansprakelijkheid, Verkeer
      Twee personen ondertekenen documenten over regresrecht na verkeersongeval.

      De verzekeraar kan de schadevergoeding na een ongeval op jou verhalen via het regresrecht. Wanneer is regres wettelijk toegelaten, in welke situaties loop je risico, hoe verdedig je je? Lexora Advocaten vecht onterechte vorderingen aan en beschermt je rechten.

      5 mei 2025
       | Aansprakelijkheid, Contracten
      Hond komt tevoorschijn uit verhuisdoos in woonkamer van huurwoning

      Mag een verhuurder huisdieren verbieden? Deze blog legt uit wat de wet zegt over huisdieren in een huurwoning, welke uitzonderingen mogelijk zijn en welke verantwoordelijkheden je als huurder hebt. Ontdek ook wat je kunt doen bij schade, overlast of conflicten met je verhuurder.

      14 april 2025
       | Aansprakelijkheid, Contracten, Huur
      Mitella-arm draagband, gebruikt ter ondersteuning bij letselschade na een verkeersongeval - juridische hulp door advocatenkantoor Lexora

      Schadevergoeding na een verkeersongeval: waar heb je recht op? Na een verkeersongeval zit je vaak met vragen over aansprakelijkheid en schadevergoeding. In deze blog legt Advocatenkantoor Lexora uit welke kosten je kan verhalen. Je ontdekt hoe je de aansprakelijkheid aantoont, wat te doen als de verzekering moeilijk doet en wanneer je best een advocaat inschakelt. Met mijn hulp krijg je waar je recht op hebt.

      20 maart 2025
       | Aansprakelijkheid, Verkeer
      Twee automobilisten discussiëren naast hun beschadigde voertuigen na een verkeersongeval

      Bij een verkeersongeval is het belangrijk om te weten wie aansprakelijk is voor de schade. In deze blog bespreek ik de verschillende factoren die bepalen wie verantwoordelijk is bij een ongeluk, de wetgeving rond aansprakelijkheid en hoe je schadevergoeding kunt aanvragen. Ontdek alles over de rechten en plichten van betrokken partijen en hoe je jouw belangen kunt beschermen.

      27 februari 2025
       | Aansprakelijkheid, Verkeer
      IMG_0447

      Wat als de verzekeraar je schadevergoeding te laag inschat? Ze proberen vaak kosten te beperken, waardoor je niet krijgt waar je recht op hebt. In deze blog ontdek je hoe je een eerlijke schadevergoeding kunt afdwingen en waarom juridische en medische expertise cruciaal zijn.

      8 februari 2025
       | Contracten, Verkeer